Werk – Geheugenmachine – Boterhal Hoorn

LEES MEER

DE GEHEUGENMACHINE

In deze installatie in de Boterhal in Hoorn zijn op de verweerde muur van de oude Boterhal fragmenten van afbeeldingen, gemaakt van dik vilt, te zien. het geheel is als een ornament-achtig vlechtwerk langs de muur gerangschikt en samengebracht.
Tussen de fragmenten, als een soort post-it’s, tekeningen met daarop details van familieleven, de afbeeldingen lijken vervaagd en verbleekt.
We herkennen zowel abstracte als figuratieve elementen: een babyportretje, een kind op een schommelstoel, kale boomtakken naast bloem-achtige vormen, lijnen, strepen, vegen en vlakken. Het geheel is op speelse wijze met elkaar verbonden en heeft nét genoeg verband; vilten koorden, lappen, potloodlijnen en houtskoolvegen worden ingezet om de boel bij elkaar te houden.
Het geheel lijkt nog het meest op een machine-achtig object: het heeft diepzwarte stampers, dunne draden en uitrolbare lappen waarop vage silhouetten.

Een verbeeldingsvolle Geheugenmachine die bij een mogelijk in werking treden herinneringen, verhalen en associaties brouwt en uitspuugt. Net zoals je bij Paul Klee’s Twittering Machine de machine (imaginair) kan aanzwengelen en daarmee de vogels kan laten kwetteren kan je hier de geheugenmachine eens flink laten ratelen en opschudden.